SPF in crema de zi?
Există un adevăr universal de îngrijire a pielii: SPF trebuie purtat de toată lumea, în fiecare zi, peste tot (și da, asta include și acasă). Totuși, SPF are o reputație proastă în ceea ce privește formulările. Poate fi prea gros, prea gras și poate lăsa o peliculă albă neplacută la suprafața pielii. Așadar, nu este de mirare că atât de mulți oameni recunosc că, în loc să aibă un SPF separat, se bazează doar pe ceea ce este deja încorporat în hidratantul zilnic, fondul de ten sau crema BB pentru a-și proteja pielea. Dar este suficient?
Protecția solară este menită să ramană la suprafața pielii pentru a acționa ca un scut între fața ta și soare. Nu pătrunde în piele, deoarece trebuie să blocheze toate acele raze UV dăunătoare. Când vine vorba de creme hidratante, pe de altă parte, metoda de acțiune este total opusă. Scopul lor este să pătrundă în piele, adăugând umiditate care nu era deja acolo. Cum poate un produs care amestecă cele două lucruri să funcționeze bine pe ambele fronturi (adică să vă protejeze pielea de soare și să hidrateze în acelasi timp?). Și având în vedere acest lucru, cum se face că există pe piață mii de creme hidratante cu SPF?
Ce spun dermatologii?
- Protecția solară nu este un ingredient: ar trebui tratat ca un strat foarte important în rutina de îngrijire a pielii ce trebuie aplicat întotdeauna ultimul (dar înainte de machiaj). Scopul protecției solare este de a forma o peliculă pe partea superioară a pielii pentru a o proteja – SPF nu este acolo pentru a restabili hidratarea sau a livra ingredientele mai adânc în piele. Protecția solară este reglementată de FDA ca medicament, iar aceste reglementări necesită o cantitate specifică de SPF pentru ca acesta să fie eficient, lăsând puțin loc pentru alte ingrediente active într-o formulă. Cel mai important, atunci când este expusă la aer și lumină, protecția solară devine ineficientă după o perioadă scurtă de timp (aproximativ 90 de minute max.) Trebuie să o aplicați din nou dacă pielea este expusă la soare. Nu este doar un ingredient care trebuie adăugat la o cremă hidratantă – este un strat separat, iar consumatorul trebuie să fie mai bine educat în acest sens.
Iar studiile sunt de acord: SPF-ul oricărui produs se bazează pe utilizarea a 2 miligrame pe centimetru pătrat pe piele, ceea ce reprezintă aproximativ o jumătate de linguriță pentru întreaga față. Într-un studiu recent, Universitatea din Liverpool a folosit fotografia UV pentru a evalua cât de bine a fost aplicată protecția solară. Voluntarii au fost studiati în două ocazii separate – o dată după aplicarea cremei hidratante SPF30, o dată după aplicarea cremei de protecție solară SPF30. Teoretic, aceste două produse ar trebui să ofere aceeași protecție. Cu toate acestea, imaginile au fost mult mai întunecate cu protecția solară decât cu crema hidratantă cu SPF – sugerând că, în scenariile din lumea reală, oamenii nu aplică suficientă cremă hidratantă pentru a avea efectul deplin. În plus, crema hidratantă SPF nu a fost aplicată la fel de uniform, în special în jurul pleoapelor. În acest caz, participanții au ratat 16% din fața lor și 21% din regiunea pleoapelor, comparativ cu doar 11% din față și 14% din regiunea pleoapelor pentru protecția solară. Deoarece pielea pleoapelor este deosebit de predispusă la cancerul de piele, această constatare ar trebui să ne dea o pauză de gândire. Datele demonstrează că zonele feței care sunt mai vulnerabile la cancerul de piele sunt, de asemenea, mai susceptibile de a fi ratate în timpul aplicării hidratanților SPF decât cu protecția solară și, mai important, că persoanele care aplică aceste produse nu știu că nu acoperă regiunile cu risc mărit.
- În timp ce toți experții recomandă utilizarea atât a unei creme hidratante, cât și a unei protecții solare separate, raționamentul vine de la mai mult decât capacitatea produselor de a pătrunde în piele. În schimb, este vorba despre capacitatea de a beneficia pe deplin până de numărul SPF, în primul rand pentru ca nu aplicam suficient produs, iar în al doilea rând deoarece amestecarea acestuia cu alte ingrediente diluează formula. Mai mult, din punct de vedere tehnic, ar trebui să aplicați în mod continuu protecție solară pe tot parcursul zilei (ceea ce poate nu doriți să faceți cu crema hidratantă, în funcție de tipul de piele sau de prețul produsului). Cel mai bun mod de a aplica este să puneți mai întâi crema hidratantă, apoi să aplicați un SPF 30 sau mai mult în fiecare dimineață cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare. În acest fel, veți beneficia din plin de protecția solară.
- Atât timp cât un produs este etichetat cu SPF 30 sau mai mult și are o acoperire cu spectru larg, este sigur. Să analizăm puțin mai mult: SPF, care înseamnă „factor de protecție solară”, se referă la timpul pe care îl aveți înainte ca acele raze UVB să înceapă să producă unele daune – cum ar fi arsurile solare, roșeața și formarea cancerului de piele. În ceea ce privește numărul, minimul recomandat de dermatologi este de 30. SPF 30 blochează 97% din razele UVB ale soarelui și SPF 50 blochează aproximativ 98% din raze. Deci, este perfect dacă puteți utiliza cel puțin un SPF 30. Termenul „spectru larg” înseamnă că protecția solară acoperă și razele UVA – care sunt vinovate de îmbătrânirea prematură, a formării ridurilor și a cancerului de piele.
- Machiajul cu SPF trebuie considerat a doua linie de apărare împotriva razelor UV după ce ați aplicat deja protecție solară și nu o protectie de sine statatoare. Două forme de protecție solară sunt mult mai bune decât una. Nu există o mulțime de soluții excelente aici, dar sunt câteva pudre compacte cu un SPF ridicat disponibile, iar acestea pot fi o opțiune bună pentru persoanele care petrec cea mai mare parte a zilei în interior, dar care doresc totuși să fie protejate (deoarece razele solare încă mai ajung la noi și prin fereastră).
Deși dorința fiecărui dermatolog este să aplicăm cu toții cele mai bune produse de protecție solară în fiecare zi fără greș, majoritatea sunt, de asemenea, conștienti de falibilitatea omenirii. Chiar dacă nu respectați toți pașii „ca la carte”, cea mai bună protecție solară este cea pe care totuși o veți pune pe față.