Ce ne spune lista INCI a unui produs?
Cu siguranță vă întrebați: ce este mai exact lista INCI? Sau poate știți exact ce este, însă nu îi cunoașteți modul de funcționare.
Pe scurt, lista INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) este o cerință legală pentru toți producătorii de produse cosmetice de a afișa în mod clar ingredientele/substanțele care au fost utilizate în produsele pe care le comercializează, în ordine descrescătoare – substanța în cea mai mare concentrație este prima, pe când substanța care se regăsește în cea mai mică concentrație este ultima.
Noi ne-am propus să „decodificăm” pentru voi cele mai importante aspecte ale acestei liste, pentru a vă ajuta să o înțelegeți mai bine.
1. Lista INCI nu este formula produsului
lăptișorul de matcă are descrierea INCI formată din 5 substate: aqua, glycerin, royal jelly extract, citric acid, sodium benzoate, potassium sorbate
2. Concentrația
Aici trebuie să știm că deși substanțele sunt listate în funcție de concentrația lor în produs, nu ne putem da seama de concentrația exactă. Ceea ce putem știi este că primul ingredient dintr-o formulă pe bază de apă, Aqua, se regăsește în concentrație de 65-70%, iar următoarele 3 până la 5 substanțe reprezintă cealaltă majoritate. Adesea ultimele 7-10 ingrediente listate se regăsesc în concetratii de sub 1%, iar sub acest procent ordinea denumirilor poate fi aleatorie.
De asemenea, ce este important de reținut aici este că unele ingrediente sunt eficiente în concentrații mari, altele în concentrații mici (activele foarte puternice se vor regăși întotdeauna în concetratii mici), unele devenind chiar periculoase dacă sunt folosite în concentrații mari. Astfel, când analizăm lista substanțelor, nu trebuie să judecăm întâlnirea unei substanțe care de obicei este periculoasă în cantitate mare că un lucru cert că produsul nu este în regulă. De cele mai multe ori, concentrația folosită este cea care aduce cele mai multe beneficii produsului final și consumatorului. În plus, dacă adaugăm anumite ingrediente într-o formulă, nu înseamnă că după tot procesul de producție, care se traduce prin diverse faze de transformare chimică, produsul final va mai conține acel ingredient.
Bineînțeles, venim și cu un exemplu ajutător: Sodium hydroxide este un ingredient care nu se poate pune direct pe piele, pentru că este toxic. Însă pentru fabricarea săpunurilor este esențial. Dacă este procesat, toate acele lucruri dăunătoare pe care le poate cauza pielii nu mai există în forma finală a produsului, ci avem un produs final care menține pielea curată și sănătoasă. De aici putem discuta și despre faptul că din lista INCI nu putem determina procesul de fabricare și pașii din cadru acestuia (la cald, la rece), lucru care face că ingredientele să fie mai eficiente sau mai puțin eficiente într-un produs. Aici trebuie să fim atenți și la micile tertipuri de marketing. Să luam exemplul unui șampon marketat că fiind pe bază de ulei de argan. Dacă uleiul de argan apare printre ultimele ingrediente enumerate, putem deduce că are o concentrație mai mică de 1%, ceea ce este mult prea puțin pentru a avea efect real asupra părului.
3. Proveniența ingredientelor și confuzie cu privire la denumirile substanțelor
Lista INCI nu iți va spune procesul de obținere al ingredientelor sau originea lor. De exemplu, un ulei poate fi nerafinat, adică își menține toate beneficiile, dar poate fi de asemenea rafinat, dezodorizat și trecut printr-un proces chimic pentru a asigura lipsa mirosului sau culorii specifice. Uleiurile rafinate și nerafinate au exact aceeași descriere INCI. Nu veți ști nici dacă un ingredient din listă este derivat natural sau obținut în laborator (astfel de ingrediente sintetizate au aceeași structură chimică și funcție că cele derivate natural, însă este mai ieftin să fie produse în laborator în cantități mari), nu îi veți cunoaște aciditatea, temperatura de formulare, din ce s-a realizat extracția (unele molecule pot fi extrase din 2 surse diferite). La nivel molecular arată la fel, dar contează și activul și vehiculul, iar aceste informații nu ne pot fi accesibile.
Mai mult, furnizori diferiți înseamnă calitate diferită a ingredientelor. Doar pentru că vedem același ingredient listat în INCI a două produse diferite, nu înseamnă că vom avea aceleași rezultate.
Fară a fi chimist poate fi destul de greu să înțelegi exact din ce este făcut produsul pe care îl tii în mână, mai ales că termenii științifici pot fi destul de asemănători sau pot duce la gândul că înseamnă ceva, când de fapt reprezintă cu totul altceva. Să luam ca exemplu cuvântul „alcohol”. Daca aveți o piele sensibilă sau uscată, puteți lua decizia de a evita produsele cu alcohol. Însă, regăsiți în lista INCI substanțe precum Cetearyl Alcohol sau Cetyl Alcohol și vă gândiți că nu este în regulă. Cetearyl Alcohol și Cetyl Alcohol sunt derivați naturali de origine vegetală, nu sunt iritanți și sunt folosiți că emolienți, stabilizatori sau agenți de purtare a celorlalte ingrediente, ajutandu-le să se întindă uniform pe piele.
În concluzie, deși lista INCI nu ne poate spune cu exactitate dacă un produs este bun sau nu, cu siguranță ne oferă indicii despre multe aspecte și ne ajută să decidem dacă produsul merită încercat sau nu este potrivit pentru noi.